lördag 28 februari 2009

Pionjär

Äntligen "hemma" igen efter nästan 2 månader i exil i storstaden.
När jag gick omkring i huset i morse så kom jag att tänka på min underbara farmor Magda, hennes porträtt hänger på väggen i vardagsrummet. Farmor var en verklig pionjär för shabby chic-stilen. Hon föddes 1894 och fick ett eget hem att inreda när hon gifte sig 1915. Jag har massor av prylar som en gång varit hennes - och alla är vita! Hon måste inrett i den här stilen 75 år innan någon visste att den exiterade!


Den gamla kökssoffan som står i hallen har en gång varit hennes. Någon gång i urminnes tider måste den varit röd och sedan ljusblå, för de färgerna tittar fram där färgen är avskavd, men farmor målade den vit och vit har den förblivit. Jag har inga planer på att ändra på det heller som ni kan förstå.

I barnens rum finns farmors gamla köksbord. Jag tror att farmor fick det av en granne och då var det nog brunt för bordet är ganska skavt vid det här laget och brun färg kommer fram både här och där, speciellt på benen där barnen har suttit och sparkat på det. De gamla "äpplet" stolarna som står intill kommer från min mormors systrar men det var farmor som fick dem att måla stolarna vita någon gång på 60-talet.

Det är många, många saker jag har kvar efter min farmor, men efter min mormor Rut har jag i princip bara en enda sak och den kom via farmor den också. Mormor hade en liten skulptur som farmor tyckte mycket om och då gav mormor den till farmor. Det var bara ett krux, den var svart. Vad tror ni farmor gjorde då? Jo, hon målade den vit. Nu står den också hos mig i Skåne och är riktigt äkta shabby chic!

2 kommentarer:

 1. Fina bilder du visar.

  Kul med saker som du har efter din farmor, det är alltid kul med arvegods och saker efter nära och kära sm har en historia

  Kram Lena

  SvaraRadera
 2. hej!
  Tack för din hälsning!
  Vilken härlig läsning du bjuder på!
  Du kan verkligen konsten att skriva och uttrycka dig!
  Kul med en dam före sin tid! Verkar som att hon visste vad hon ville!

  ha det gott!
  // Mariette

  SvaraRadera