torsdag 22 januari 2009

Resetips

Om ni under semestern passerar Bourgogne (något som är ganska vanligt om man kör bil ner till Medelhavet) så har jag ett litet tips på en trevlig avstickare ut på landsbygden, alla vet ju hur tjatigt det kan bli med mil efter mil på motorvägen och hur trista motellen utmed densamma brukar vara. Titta in till den Heliga Kärleken vet ja! I den lilla byn Saint Amour Bellevue i Beaujolais, dvs i södra Bourgogne finns ett jättetrevligt krukmakeri, "Poterie de Saint Amour" som gör väldigt fina saker. Jag kom att tänka på "poteriet" i går när jag tog fram juicekaraffen till barnen. Den karaffen är just från Saint Amour. Jag har lite andra tallrikar och skålar därifrån också för vi brukade ofta ta en tur ner till Beaujolais för att prova viner, köpa goda getostar eller bara njuta av det böljande landskapet som lite liknar Toscana. Saint Amour hittar ni lätt på en karta om ni letar lite sydväst om Macôn.

Känner ni för att övernatta så finns det ett trevligt värdshus, "Auberge du Paradis" precis intill. Av naturliga skäl så har vi inte övernattat där, vi hade ju inte långt hem, men vi har ätit lunch där vid flera tillfällen. Kolla in bilderna som finns på hemsidan så tror jag ni förstår att jag vågar mig på att rekommendera hotellet utan att personligen ha testat det. För någon som gillar den franska lantstilen och vit inredning ser rummen verkligen lockande ut. Annars finns det fantastiskt gott om trevliga restauranger och "chambre d'hôte" (B&B) i trakten. Missa inte heller att besöka grannbyn Julienas och vinkällaren som är inrymd i byns gamla kyrka. Känns lite märkligt att hänga vid bardisken som är belägen i koret.

Servisen till höger på bilden överst köpte jag förresten för nästan 20 år sedan i "la cité" i Carcassonne. Butiken hette "La couleur du temps" och var helt underbar. Tyvärr fanns den inte längre kvar när jag senast var där, dvs nu i påskas.

1 kommentar:

  1. Åh !! Så många bra tips !! Vill åka i morron ! Vi var i toscana i Maj -08 , skulle så gärna vilja åka till Frankrike !! Vi är vin intresserade , tänk om ni haft kvar er vingård ?! Vi hade kommit i sommar ! Kramar Susanne / den gamla skolan

    SvaraRadera