lördag 24 januari 2009

Fruktbröd


Min nioåring (N) är väldigt intresserad av matlagning och bakning. Det har hon alltid varit, redan som femåring skapade hon (och lagade utan särskilt mycket hjälp av mig) sin första maträtt, en potatisgratäng med bacon och svamp. Häromdagen fick hon för sig att baka ett fruktbröd hon hittat receptet på i en bakbok. Precis som sin mamma så har hon dock svårt för att följa recept till punkt och pricka, så lite ändringar och tillägg gjorde hon. Resultatet blev ett fullständigt fantastiskt gott, grovt bröd som passar utmärkt med ostar av olika slag. Nästa gång vi har gäster så skall jag bjuda på det brödet skuret i små bitar med lite blå- eller grönmögelost på som aperitiftilltugg.

Här följer N:s variant av receptet:

2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
(1 dl russin)
1 dl solroskärnor
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl filmjöl
1 dl lingonsylt
1 msk havrekross

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en 1 ½ l brödform. Strö havrekross i botten på formen. Blanda ihop de torra ingredienserna noga. Rör ner filmjölken och lingonsylten. Lägg/häll degen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i en timma. Stjälp upp brödet på en skärbräda när det svalnat lite.

2 kommentarer:

  1. Du har vunnit ett armband i min blogg:-)
    Kram
    sussinorberg@yahoo.se

    SvaraRadera
  2. Men så glad jag blir! Morgondagen räddad! Just nu är allt förkylt hos oss så det här behövde jag verkligen! Jag mailar.

    SvaraRadera