lördag 28 mars 2009

Lat lördag

I dag tänker jag inte göra många knop. Jag har högar av inredningstidskrifter och böcker liggande och idag tänker jag unna mig lyxen av att bara sitta ner och njuta i min läsfåtölj. I alla fall en liten stund. Fast först måste jag gå igenom barnens garderober och se efter om de har allt de behöver för vår resa till England och Lake Dictrict över påsk.


Förhoppningsvis har våren kommit lite längre där och vi hoppas på många långa sköna vandringar. Enligt uppgift skall det finnas massor av bra vandringsleder även för barn och mina är ganska tåliga och orkar att gå långt. Förra påsken var vi i Pyrenerna och vandrade och det gick jättebra trots att det snöade ganska ordentligt vid ett tillfälle och vi fick pulsa fram.

onsdag 25 mars 2009

Prinsessornas kokbok

Jag gillar gamla kokböcker, de är ofta så vackra och nötta. Jag kan inte säga att jag direkt är en samlare men ett antal har jag i alla fall fått ärva efter min mormors systrar. På kvällarna kan jag sitta och bläddra i dem och till skillnad från moderna kokböcker, som alltid gör en hungrig, så är det i allmänhet inte farligt för figuren heller.


Vem känner sig manad att rusa ut i köket och tillaga det här fram på kvällskvisten? Inte jag i alla fall.

Ägg med spaghetti och tomatsås
6 portioner

6 ägg
100 gr spaghetti
vatten, salt
Sås: 2,5 dl god buljong
2 msk madeira
1 dl tomatpuré
Redning 1 struken msk potatismjöl
2 msk smör
salt, socker

Spaghetti brytes i 4-5 cm långa bitar, som får koka alldeles mjuka i riklig mängd lätt saltat vatten (ungefär 1 timme). De får rinna av på sikt utan att kallna.

Äggen kokas 8 min och skalas. De kunna efter behag serveras varma eller kalla. De kunna hållas varma i hett vatten efter skalningen. Såsen beredes (enligt recept nr 400 del 2).

Uppläggning: Spaghettin lägges på ett varmt fat. Såsen slås över och äggen ställas här och där. Dessa kunna också skäras itu på tvären och ställas då med den skurna sidan nedåt. Äggen kunna i toppen garneras med små krasse- eller persiljekvistar.
Rätten skall serveras riktigt varm.

Receptet kommer från del 1 av Prinsessornas kokbok : Husmananskost och helgdagsmat av Jenny Åkerström tryckt på Åhlén och Åkerströms förlag i Stockholm 1931. Del 2 av boken har jag inte så exakt hur man tillagar såsen vet jag inte. Någon annan som har del 2 och kan berätta? Jag är onekligen lite nyfiken för om man kan komma på tanken att koka spaghetti i EN TIMME (!!!) och dessutom ha socker i en redning till en sås som redan innehåller madeira, då tror jag man kan vänta sig vad som helst.

lördag 21 mars 2009

Äntligen hemma igen ....

...efter exil i storstaden. Vi anlände i går kväll och måste tillbaka igen redan i morgon men det känns ändå värt den tre timmar långa resan. Det här är verkligen vårt riktiga hem! Vädret har inte varit det bästa idag men det kändes ändå bra att vara tillbaka i gummistövlarna (jo, det är mina stövlar, de är inköpta på Coop för något år sedan).

I trädgården blommar massor av snödroppar + den här lilla rackaren som jag inte vet namnet på. Någon annan som vet?

måndag 16 mars 2009

Klart!

Under de senaste veckorna har det stickats för det vilda här hemma. I och med att jag började sticka igen (efter ett upphåll på nästan 20 år!) så blev båda tjejerna intresserade och ville börja sticka de också. Mina nerver har satts på prov emellanåt men på det hela taget så har det gått bra. Både 9-åringen och 7-åringen stickar nu på var sin halsduk.

Min schal blev klar i helgen. Den är inte perfekt stickad och kunde varit lite större men på det hela taget är jag ganska nöjd. Nu längtar jag bara till garnaffären igen för att köpa lite mer KidSilk i någon annan läcker färg så att jag kan fortsätta. Med tanke på hur populär schalen är hos tjejerna så är det nog bästa att jag stickar åtminstone en till.

söndag 15 mars 2009

Nu är den min!

Tålamod är inte min grej och dessutom så brukar jag inte ha tur, så när jag verkligen ville ha den där klänningen, som Johanna med bloggen Vintage lottar ut, så väntade jag inte, utan jag åkte dit, till "Shop around the corner" i Kinna. Men vi tar det från början ...

I går hade vi bestämt att barnen skulle tillbringa helgen hos de jämnåriga kusinerna i Floda. En jättestor "treat" när man inte har några barnvakter att ta till i normalfall ...

Min käre make och jag bestämde oss för att ta till vara på denna dag genom att besöka ett antal inredningsbutiker i Boråstrakten (nej, jag ljuger inte, min KM tycker också det här är kul och dessutom så gillar han att ha en glad och lycklig fru :-) ). Vi lämnade barnen i Floda och var i Borås vid 12-tiden. Första stoppet blev "Slott och koja", en trevlig butik i en charmig gammal grindstuga i utkanten av Borås. Mer chic än shabby, om ni förstår hur jag menar.

Efter det for vi iväg till Bettys, en butik som jag läst massor om. Nu hittar jag inte så bra i Borås, så vi körde fel och hamnade istället på Trandaredsgatan och dess butik "Blomster design". Men vilken fin liten butik för blommor och inredning. Jag blev jätteimponerad! Och billigt var allting också! Ett kanonställe som jag aldrig hört talas om förut.

Efter det blev förstås Bettys en rejäl besvikelse, sånt är ju livet. Förmodligen var det för att jag hade så höga förväntningar. Nej, här handlade jag faktiskt ingenting.

Efter det här ville jag bara se hur klänningen som finns för utlottning hos Johanna med bloggen Vintage ser ut i verkliga livet så vi tog vägen över Kinna. Maria, som äger den charmiga "Shop around the corner", skulle nästan stänga när vi kom men jag hann ändå shoppa ganska rejält. Klänningen som finns till utlottning är creme-färgad i storlek 40 och den var för stor för mig.
I storlek 36 fanns dock en ljust syrenlila variant och en sådan köpte jag med mig hem. En del annat smått och gott kom också med när jag ändå hade plånboken framme. Det här var en jättetrevlig upplevelse och hit kommer jag att återvända! Ofta! Maria gav mig dessutom ett vackert armband från Gemini i present!
Tusen tack, Maria! Fler sådan butiker!


Åter till Borås för en sen lunchmacka och ett besök på Hjärterum i centrala staden. En trevlig men aningen opersonlig butik mitt i centrum. På vägen till bilen hittade vi dessutom en bra brödburk på "Ränder och Trender" och bra väskor till tjejerna på Fait.

Behållningen av dagen var dock, om man skall summera det hela, besöket i Kinna. "Shop around the corner" kommer jag att återvända till även om det känns lite knasigt att man skall behöva åka från Gbg till Kinna för att hitta vad man söker -till verkligt vettiga priser!

Kvällen avslutade vi med ett besök på restaurang Smaka som ligger precis runt hörnet hemma. Även det besöket kändes mycket prisvärt. En kanondag, helt enkelt!

fredag 13 mars 2009

Men som det har snöat senaste dygnet! Egentligen har jag inget emot snö på vintern men här i Göteborg är snön ju inte snö särskilt länge, det blir bara kladdig, smutsig sörja som läcker in i skorna och är allmänt trist.

Nej, nu längtar jag till våren riktigt ordentligt. Hittade den här bilden i min dator för en stund sedan. Den är visserligen tagen i vår trädgård i Frankrike men något sådan hoppas jag få möta även i England dit vi reser om ett par veckor. Lake District i april kan väl inte vara så fel det heller, eller?

tisdag 10 mars 2009

Det har varit mycket kristallkronor nu på olika bloggar nu så jag tänkte att jag skulle visa upp ett par av mina också.
I matsalen i Göteborg hänger den här kronan. Jag tror att den är tillverkad på 20-talet i Gränna (det är i alla fall vad jag minns av vad en gammal släkting till min man berättade för en massa år sedan). Takkronan har i alla fall tillhört barnen farfarsmor och vi ärvde den efter K:s faster som dog för drygt 10 år sedan.


I vardagsrummet i huset i Skåne hänger ytterligare en kristallkrona, Även denna har vi ärvt efter K:s farmor, men den här hade min käre make med sig i boet när vi flyttade ihop för drygt 20 år sedan.

En tredje, antik, ärvd kristallkrona brukade hänga i vårt sovrum men den blev tillslut så dammig att den hamnade i tvättstugan i huset i Skåne i väntan på storrengöring - och där ligger den ännu. Säga vad man vill om kristallkronor men de är inte lika lätta att rengöra som företagen som säljer rengöringspodukter låter påskina!

fredag 6 mars 2009

Svar på utmaning

Johanna med bloggen Vintage ville veta var vi sitter och bloggar. Själv har jag en bärbar dator så rent teoretiskt borde jag sitta lite var som helst men faktum är att jag oftast sitter vid bardisken i köket. När jag är i Göteborg vill säga. I huset i Skåne sitter jag oftast vid skrivbordet i arbetsrummet men det vill jag inte visa upp på bild ännu, inte förrän jag hunnit måla på ett par lager vi färg ;-).

torsdag 5 mars 2009

Jag har fått tillbaka minnet!

Tack och lov så hittade 7-åringen mitt borttappade minne idag. Vilken lättnad! Nåväl, nu har jag lärt mig att vara ännu mer noga med att ta backup på alla foton jag verkligen vill spara.

Bilden förställer förresten två ljusstakar som jag ärvt efter min farmor. De var det fulaste jag visst i många år men nu står de på min byrå i Skåne och jag gillar dem. Rena turen att de inte åkte soporna på 80-talet.

onsdag 4 mars 2009

Desperat ...

... är vad jag är just nu. Jag har tappat minnet! Nej, inte mitt minne men jag har tappat bort minneskortet till min kamera! Det sitter inte i datorn och inte i kameran och då finns det enligt min mening ingen logisk plats att leta på. Har sökt förgäves på alla ologiska ställen i två dagar nu. Men alla mina bilder, var är de? Jag har backup på bilderna jag tog i höstas i Kina men resten! De jag tog i huset i Skåne i helgen hann jag aldrig föra över någonstans. Håll tummarna för att jag hittar det igen - och det snart!

På bordet i vardagrummet står i alla fall en vas med rosor. Vi hade 18,5-årig bröllopsdag för ett par dagar sedan och maken kom med rosor. Vita hittade han inga men det gör inget, rosor är alltid rosor. Jag försöker titta på rosorna och låta bli att hyperventilera.

måndag 2 mars 2009

Vård av barn

Idag är jag hemma med en sjuk liten 7-åring. Vi tar det väldigt lugnt och stänger ute världen. Skönt att få vila när man har hög feber och skönt att bara få vara mamma när det är det som behövs.