onsdag 25 mars 2009

Prinsessornas kokbok

Jag gillar gamla kokböcker, de är ofta så vackra och nötta. Jag kan inte säga att jag direkt är en samlare men ett antal har jag i alla fall fått ärva efter min mormors systrar. På kvällarna kan jag sitta och bläddra i dem och till skillnad från moderna kokböcker, som alltid gör en hungrig, så är det i allmänhet inte farligt för figuren heller.


Vem känner sig manad att rusa ut i köket och tillaga det här fram på kvällskvisten? Inte jag i alla fall.

Ägg med spaghetti och tomatsås
6 portioner

6 ägg
100 gr spaghetti
vatten, salt
Sås: 2,5 dl god buljong
2 msk madeira
1 dl tomatpuré
Redning 1 struken msk potatismjöl
2 msk smör
salt, socker

Spaghetti brytes i 4-5 cm långa bitar, som får koka alldeles mjuka i riklig mängd lätt saltat vatten (ungefär 1 timme). De får rinna av på sikt utan att kallna.

Äggen kokas 8 min och skalas. De kunna efter behag serveras varma eller kalla. De kunna hållas varma i hett vatten efter skalningen. Såsen beredes (enligt recept nr 400 del 2).

Uppläggning: Spaghettin lägges på ett varmt fat. Såsen slås över och äggen ställas här och där. Dessa kunna också skäras itu på tvären och ställas då med den skurna sidan nedåt. Äggen kunna i toppen garneras med små krasse- eller persiljekvistar.
Rätten skall serveras riktigt varm.

Receptet kommer från del 1 av Prinsessornas kokbok : Husmananskost och helgdagsmat av Jenny Åkerström tryckt på Åhlén och Åkerströms förlag i Stockholm 1931. Del 2 av boken har jag inte så exakt hur man tillagar såsen vet jag inte. Någon annan som har del 2 och kan berätta? Jag är onekligen lite nyfiken för om man kan komma på tanken att koka spaghetti i EN TIMME (!!!) och dessutom ha socker i en redning till en sås som redan innehåller madeira, då tror jag man kan vänta sig vad som helst.

10 kommentarer:

  1. hej
    första gången här =) har kikat runt en lång stund och njutit av dina vackra bilder och inlägg verkligen inspirerande
    kram pia

    SvaraRadera
  2. Oj, vilket recept...
    Fy sjutton, tur att man inte blev bjuden till dom på middag:-)
    Hoppas du får en solig vårdag.
    Kram

    SvaraRadera
  3. hej igen
    där ser man har vi varit hos varann innan =) ja, man hoppar ju runt lite här, lätt att tappa bort sig lite...men nu kommer jag tillbaka snart o kikar =)
    kram pia

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Tack för titten det var trevligt att du hittade till mig!
    Vilka fina bilder och inspirerande miljöer du har i bagaget!
    Det blir spännande att se hur ni får in alla länders inredning i ett hus i skåne.
    Ha det bäst!
    Kram Marith

    SvaraRadera
  5. Det låter inte riktigt gott ! Kramar Susanne / den gamla skolan

    SvaraRadera
  6. Hejsan!
    Tack för titten hos mej och för att du ville tycka till. Så kul att jag fick hitta till dej också!
    Ja, inte blir den rätten på menyn i första taget, det lät hemskt! Men det är kul att läsa såna böcker.
    Ha det gott! Kram Cilla

    SvaraRadera
  7. Hej !!
    Vilka härliga kokböcker !!
    Och dina gummistövlar var ju bara för underbara !
    Må så gott.
    Kramar från mig.
    Åsa

    SvaraRadera
  8. Hej! Visst är det roligt med gamla kokböcker.....jag har också några som jag har framme som dekoration.....låter som ett gott recept du har där...
    Trevlig helg
    Lotta

    SvaraRadera
  9. Hejhej.. guu, så roligt att du kikar in.. kul men nya bekantskaper, kom gärna in igen, snart.
    Å jag lägger gärna till dej på min blogg.. om de går bra?

    Så fin skånelänga ni har... min mormor å morfar hade en liknande, men den var som me 3 längor i hästskoform.. älskade deras hus i skåne.

    Vart i skåne är de ni bor då?
    DE bodde i Simrishamn, men jag har släkt i hela skåne, utspridda..mammas sida.

    Ha det jättebra..ska komma tillbaks snart å kika mer..kram Helén.

    SvaraRadera
  10. BlueHost is the best hosting company for any hosting services you require.

    SvaraRadera