söndag 24 maj 2009

Möbler del 3 - den gamla järnsängen

En av de roligaste prylarna vi fick med oss hem från Frankrike är nog vår gamla järnsäng.
Vi brukade ofta gå en promenad förbi den gamla vackra bykyrkogården på kvällarna. Utsikten var betagande över vingårdarna och de små byarna i dalen. Tyvärr ledde denna vandring oss också förbi byn soptipp och för en 10-15 år sedan slängde man i stort sett allt där, miljömedvetenheten hade inte nått så långt på franska landsbygden på den tiden. Jag brukade kika ner i den enorma gropen men vanligtvis låg där bara gamla kylskåp, trädgårdsavfall och en massa gamla bildäck. Men så en kväll så låg där plötsligt en gammal järnsäng! Jag blev helt vild, rusade hem efter bilen och tvingade maken att klättra ner i gropen för att binda fast ett rep i sängen. Med gemensamma krafter (och bilens hästkrafter) lyckades vi sedan baxa upp eländet.

Sängen var verkligen vidrig med en urläskig gammal madrass som satt fast i sängen med en massa spiralvajrar. Madrassen lyckades vi avlägsna på plats på tippen och sedan tillbringade jag dagar med att plocka bort spiralfjärdrar och tvätta rent sängen. Dessutom så målade jag den ursprungligen vita sängen svart istället. Och så köpte vi förstås en ny, tjock madrass till den.

Under många år använde vi sedan sängen som dagbädd i trädgården. Ack, vad gott jag sov där under vår stora, skuggiga lind! Klart att sängen skulle med hem till Sverige! Nu står den i vårt skånska uterum och idag har jag varit på Ilva i Malmö och köpte ett fint, vitt quiltat täcke till den. Jag tror den kommer att passa jättebra till vår korsvirkeslänga.

5 kommentarer:

 1. Wow!

  Vilken historia! Jag myser när jag läser detta. Kan verkligen tänka mig hur mysigt det var att ligga och vila i den i trädgården under en lind

  Kram Lena

  SvaraRadera
 2. Vilken tur att du kikade ner just den dagen. Den är ju helt underbar.
  Kram irene

  SvaraRadera
 3. Men så underbart fin säng !!!!!
  Vilka härliga minnen, och jag förstår att den var självklar möbel att ta med till Sverige.
  Ha det så gott !
  Nu skall jag kika vidare på din mysiga blogg.
  Kramen från mig.
  Åsa

  SvaraRadera
 4. Hej Nilla! Vilken sagolik tur du hade den dan när du hittade din järnsäng, den är ju hur vacker som helst, man blir verkligen avis på din historia om Frankrike, skulle ge vad som helst för att äga en egen vingård där. Men ett korsvirkehus i Skåne är ju inte så illa pinkat heller som man säger :) Tack snälla för din gulliga kommentar om min blogg, det värmde. Jag gillar din väldigt mycke, så mycke att jag lägger till den som mina favoriter faktiskt. Många kramar Cin.

  SvaraRadera
 5. Hej Nilla! Tack för titten hos mig...Vad glad jag blev. Du har ju en supermysig blogg! Härlig mix av allt! Varmt välkommen tillbaka! Kram Therese

  SvaraRadera