onsdag 30 december 2009

Åter till Autun ... i tankarna

Hoppas ni alla, som till äventyrs läser detta, har haft en riktigt trevlig jul!
Hos oss blev den största (och mest oväntade julklappen!) fyra tolixstolar från barnens morfar. Ja, inte så att han hade köpt stolarna utan vi fick pengar att köpa något för och av en tillfällighet råkade vi på begagnade stolar till vrakpris i mellandagarna.


Morfar var med och vi kunde alla enas om att det här var ett gott köp(svetsningen på stolarna fick godkänt av morfar, f d licens-svetsare, så då är det inte illa :-).

Urnöjd är jag, som helst ville haft med mig stolar från Autun när vi flyttade hem. Autun ligger inte långt från Bissy där vi bodde och det är där Tolix-stolarna tillverkas. Nu har vi fyra hemma i alla fall och jag kan sätta mig ner och drömma mig tillbaka till ett Café i en av Frankrikes charmigaste avkrokar.

Nu skall jag sova lite och sedan måste jag (eller morfar, jag tror han volonterar ;-) ) måla köksbordet. Nu GÅR DET BARA INTE LÄNGRE utan nu måste det bli vitt!!!

fredag 18 december 2009

Blinkar blå

Om ni visste vad jag är glad att vi skall till Skåne över jul - för där har vi inga grannar! Det har vi dock i Göteborg och våra grannar har dessutom ingen vidare smak. I alla fall inte när det gäller juldekorationer. Av någon outgrundlig anledning har de bestämt sig för att blinkande blått ljus är mysigt och ger äkta julstämning. Hela balkongen är invirad i en blinkande koboltblå belysningsslinga. Detta blinkande helvete ligger direkt utanför panoramafönstren i vårt vardagsrum och gör att hela vårt rum också blinkar blått. Kallt och blått och alla som befinner sig i rummet ser ut som vålnader. Jag gör mitt bästa med levande ljus och mysbelysning men allt blir bara blått - och blinkar!

Maken tar det lite lugnare och är inte riktigt lika irriterad som jag. Han går mest och nynnar på Adolfsson & Falks gamla låt (minns ni den?):

Kontrollen blinkar blå,
en signal för det säkra.
Kontrollen blinkar blå,
då är allt som det ska.
Om skärmen är normal
finns inga skäl att tveka.
När kontrollen blinkar blå,
då är allt som det ska.

Nåväl, det är bara den här helgen också sedan drar vi ner till Skåne. Där skall vi bara slappa och njuta. Möjligen att maken drar igång projektet med att ta ner tujan som växer alldeles in på vår ena gavel och vårt uterum. Vi har tänkt ta ner den länge och den håller på att irritera ihjäl maken. Tujor passar liksom inte ihop med gamla korsvikeshus (det gör inte sjöstensplattor heller, ett annat 70-tals inslag som skall bort). Dessutom så gillar vi inte att ha något så eldfängt alldeles inpå huset.














Tujan skymtar i högerkanten på bilden

Maken lär väl få fortsätta med Adolfsson och Falks låt:

Men i nattens tysta timmar har jag undrat
vad som händer där tekniken inte ser,
vad som döljer sig i tujaträdens skugga.
Och jag känner oron växa mer och mer.

Ha en trevlig helg! Själv skall jag fira att bloggen fyller 1 år idag!

fredag 11 december 2009

Runda fönster

Jag älskar runda fönster. Om jag någonsin får rita ett eget hus så skall det ha ett runt fönster någonstans. Jag skulle dessutom gärna har en rund öppning i muren runt huset, precis som man har i kinesiska trädgårdar. En hel kinesisk trädgård vore förresten inte så dumt ... kanske en helt vit kinesisk trädgård!

Bilderna här nedan tog jag i Kina förra hösten.






torsdag 10 december 2009

Hur man gör en bûche!

Jag fick en förfrågan om recept på büche de Noël. Jo, jag har säkert något någonstans men det använder jag inte. En "äkta" fransk bûche brukar innehålla nötter eller mandel och det tål vi inte här i huset så jag brukar helt enkelt göra en vanlig rulltårta av något slag. Det är nämnligen dekorationen som är grejen! Kolla in det här klippet så förstår ni vad jag menar (ni får ursäkta det irriterande reklaminslaget i börjar, det gick att inte ta bort).

onsdag 9 december 2009

Nu tror jag vi ändå ...


... har bestämt oss: det blir Skåne till jul. Känns bra att familjen kommit överrens. Både barnen, maken och barnens morfar har köpt mina argument om att det blir lugnare, skönare och mer avkopplande på landet. Nu gäller det bara att få allting klart i tid för vi kommer inte att kunna anlända förrän den 23:e och då har vi all julmaten att inhandla. Nu har vi dock kvar våra franska jultraditioner och äter inte traditonellt svenskt julbord på julaftonen, så det skall nog lösa sig. En bûche de Noêl får jag nog baka i alla fall när vi kommit ner. Aj, vad det franska har satt sig, trots allt!

tisdag 1 december 2009

Var skall vi fira jul?


Tänk, redan december! Måste erkänna att jag inte är den där verkliga julvännen. Jag är helt enkelt inte särskilt stresstålig och så här års är det inte bara stressigt på jobbet, det är stressigt hemma också! Nåväl, här i huset har vi inga höga krav, vi tar det som det kommer och gör inte mer än vi vill - och orkar! Ännu har vi inte bestämt var vi skall fira julen, det får faktiskt vädret avgöra. Själv vill jag till Skåne (förstås) men barnen vill helst vara kvar i stan. Jo, jag inser att vi har det bra som kan välja.