onsdag 15 juli 2009

Nya källarfynd!


Nu har jag varit och "fyndat" på mitt privata "loppis" igen, dvs jag har varit nere i källaren och rotat. Med upp den här gången kom en rad särkar och underkjolar som en gång tillhört min farmors mor, Charlotta som var född någon gång på 1860-talet. Jag har tvättat och strukit plaggen som är så fina så med stråveck och spetsar.




Dessutom så hittade jag min fasters skolkökssnibb. Ingeborg dog ung, redan 1943 och jag hann förstås aldrig träffa henne.



Tavlan är en gammal märkduk broderad av Phoebe Brown 1804. Den köpte jag i England för en 15-20 år sedan och den hade också hamnat i källaren och blivit bortglömd. Nu tycker jag att den gör sig ganska bra över mammas gamla strykbräda.





onsdag 8 juli 2009

Tillbaka i Skåne


De här gamla skånska kyrkljustakarna köpte min svärmor och svärfar i Skåne när de bodde här i början på 50-talet. Under många år har de sedan stått i olika hem i Göteborg, både hos oss och svärmor, men nu är de återbördade till Skåne igen. Vet inte riktigt var jag skall placera dem utan springer runt och testar dem på olika ställen.

tisdag 7 juli 2009

Nymålat!


I helgen var jag på loppis och hittade den här urfula, hemsnickrade pigtittaren för 50 kr. Jag köpte den och nu har jag målat den i hemlighet. Tjejerna skall få den om några dagar, när kusinerna rest hem och läget i huset lugnat ner sig lite (just nu råder totalt kaos). Jag tänkte att den kanske skulle vara rolig för dem att ha hårsnoddar och smycken i här på landet. Tror ni att de kommer att gilla den?


fredag 3 juli 2009

Värmen


Jag kan inte annat än att med förvåning notera att det är så många som klagar över värmen. Men vänta nu, är det inte det här alla väntar på under hela den långa vintern? Alla längtar efter den sydlänska värmen - och den är ju inte ens här, inte ännu i alla fall! I t ex Provence är det betydligt mycket varmare så här år - och det är dit alla drömmer sig bort (eller till Grekland, Italien, Spanien etc där det inte heller är svalare). Men vad är det vi vill egentligen? Jag älskar inte värme och jag led otroligt ibland under våra somrar i Frankrike, men då var det varmt, verkligt varmt. Under + 30-35 är väl inte riktigt varmt ... eller?

Vad jag tror det hela handlar om är att vi får det så varmt inomhus. Vi har helt enkelt inte inrett/byggt våra hus för att klara värme. Vi har inga fönsterluckor att stänga till för att skydda mot solen strålar och vi har inte de tjocka stenväggarna som håller värmen ute. Vi har i allmänhet inte heller de svala stengolven som kyler rummen. Våra hem står öppna för sol och för värmen att tränga in. Våra stengolv har golvvärme och är istället gjorda för att behålla värmen. Stora fönster har vi dessutom ofta. Allt det här bidrar till att det blir olidligt hett inom hus och värmen hinner aldrig sjunka, inte ens på nätterna och då sover vi dåligt och blir trötta och retliga. Dessutom så har vi inte vett att ta siesta och vila oss mitt på dagen för att ta igen den förlorade nattsömnen. Nej, vi jobbar på som vanligt. Jag kan inte annat än förundras över hur lite vi tagit till oss från den sydlänska kultur vi omhuldar så mycket!

Snälla, klaga inte på värmen! Vi måste lära oss hantera den istället!

torsdag 2 juli 2009

Vackert väder!


Jag har noterat att det inte bara är jag som håller mig en bit ifrån datorn på kvällarna. Det är ju så vackert väder! Inte vill man sitta framför datorn då. Jag har två dagar kvar till den riktiga semestern nu så snart bär det av till Skåne igen. Barnen är hos kusinerna i Bohuslän den här veckan så K och jag har kvällarna för oss själva. Eftersom jag "matvägrar" (jag vägrar laga mat ;-) ) går vi ut och äter varje kväll, ett riktigt trevligt sätt att se sommar-Göteborg med turistögon. Uteserveringar skall det vara, jag sitter ju inomhus hela dagarna så på kvällen vill jag ut och njuta.

Ha det riktigt gott i sommarvärmen!